Stosowanie bogatej w warzywa i oliwę z oliwek diety śródziemnomorskiej jest jednym z bardziej korzystnych dla zdrowia zachowań żywieniowych. Dieta to związana jest z zmniejszeniem ryzyka rozwoju miażdżycy i wielu powikłań sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że to nie koniec jej zalet.
W najnowszym wydaniu czasopisma JAMA Internal Medicine, ukazały się wyniki badania oceniającego wpływ stosowania diety śródziemnomorskiej na funkcje poznawcze u osób starszych.
Do badania włączono grupę 447 ochotników z Barcelony (Hiszpania). U badanych nie rozpoznawano do tej pory zaburzeń poznawczych, jednak mieli oni podwyższone ryzyko sercowo-naczyniowe. Średni wiek badanych wyniósł 66,9 roku, a 52,1% było płci żeńskiej.
Badanych przydzielono losowo do grupy stosującej dietę śródziemnomorską z suplement...
Artykuł dostępny jedynie dla zalogowanych użytkowników
Czytaj również
Więcej w kategorii Doniesienia
Pięć najczęściej czytanych artykułów
Stale monitorujemy aktywność naszych użytkowników i obserwujemy, które materiały cieszą się największą popularnością. Analizujemy, dlaczego tak się dzieje, i wyciągamy …
Pięć najciekawszych artykułów, które mogłeś ominąć
Drogi lekarzu, przygotowaliśmy dla Ciebie pięć najciekawszych artykułów, które powinieneś poznać, aby lepiej i skuteczniej leczyć swoich pacjentów. Wiedza medyczna …
Trzy najczęściej oglądane materiały wideo
Od lat rozmawiamy i przeprowadzamy wywiady z najwybitniejszymi ekspertami medycznymi w Polsce i za granicą. Jesteśmy na najważniejszych konferencjach i …