Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa mają tak wysoką wartość odżywczą, iż nie powinniśmy ich pomijać w codziennej diecie. Ponadto, zawierają one składniki odżywcze oraz substancje aktywne o działaniu leczniczym. Jedzenie ich jest więc jedną z najskuteczniejszych metod zapobiegania chorobom, w tym także nowotworowym.
Na łamach czasopisma Gastroenterology opublikowano wyniki metaanalizy służącej ocenie związku pomiędzy spożyciem warzyw należących do podrodziny czosnkowych a ryzykiem rozwoju raka żołądka. Naukowcy poddali analizie badania kliniczne opublikowane we wszystkich językach w okresie od 1 stycznia 1966 roku do 1 września 2010 roku. Łącznie objęły one 19 opisów przypadków oraz 2 badania kohorotwe, które dotyczyły 543 220 osób.
Wyniki przeprowadzonej metaanalizy wykazały, że spoży...
Artykuł dostępny jedynie dla zalogowanych użytkowników
You might also like
More from Doniesienia
Pięć najczęściej czytanych artykułów
Stale monitorujemy aktywność naszych użytkowników i obserwujemy, które materiały cieszą się największą popularnością. Analizujemy, dlaczego tak się dzieje, i wyciągamy …
Pięć najciekawszych artykułów, które mogłeś ominąć
Drogi lekarzu, przygotowaliśmy dla Ciebie pięć najciekawszych artykułów, które powinieneś poznać, aby lepiej i skuteczniej leczyć swoich pacjentów. Wiedza medyczna …
Trzy najczęściej oglądane materiały wideo
Od lat rozmawiamy i przeprowadzamy wywiady z najwybitniejszymi ekspertami medycznymi w Polsce i za granicą. Jesteśmy na najważniejszych konferencjach i …