W ciągu dwudziestu lat wiele procedur chirurgicznych rozpoczęto przeprowadzać w sposób małoinwazyjny. Wielokrotnie udowadniano skuteczność i bezpieczeństwo tego typu zabiegów. Jaki mają one jednak wpływ na koszty placówki i wydajność pracy pacjentów?
Celem przekrojowego badania opublikowanego na łamach JAMA Surgery było porównanie wpływu operacji przeprowadzanych klasycznie vs małoinwazyjnie na wydatki ośrodka medycznego i absencję pacjentów w pracy. Analizę przeprowadzono dla 6 typów zabiegów. Badanie trwało od stycznia 2000 roku do grudnia 2009 roku. Sprawdzono wydatki ośrodka i nieobecność chorych w pracy w okresie od 14 dni przed zabiegiem do 352 dni po operacji. Do badania włączono 321 956 pacjentów poddanych operacji, z czego 23 814 chorych było pracownikami, dla których do...
Celem przekrojowego badania opublikowanego na łamach JAMA Surgery było porównanie wpływu operacji przeprowadzanych klasycznie vs małoinwazyjnie na wydatki ośrodka medycznego i absencję pacjentów w pracy. Analizę przeprowadzono dla 6 typów zabiegów. Badanie trwało od stycznia 2000 roku do grudnia 2009 roku. Sprawdzono wydatki ośrodka i nieobecność chorych w pracy w okresie od 14 dni przed zabiegiem do 352 dni po operacji. Do badania włączono 321 956 pacjentów poddanych operacji, z czego 23 814 chorych było pracownikami, dla których do...
Artykuł dostępny jedynie dla zalogowanych użytkowników
You might also like
More from Doniesienia
Pięć najczęściej czytanych artykułów
Stale monitorujemy aktywność naszych użytkowników i obserwujemy, które materiały cieszą się największą popularnością. Analizujemy, dlaczego tak się dzieje, i wyciągamy …
Pięć najciekawszych artykułów, które mogłeś ominąć
Drogi lekarzu, przygotowaliśmy dla Ciebie pięć najciekawszych artykułów, które powinieneś poznać, aby lepiej i skuteczniej leczyć swoich pacjentów. Wiedza medyczna …
Trzy najczęściej oglądane materiały wideo
Od lat rozmawiamy i przeprowadzamy wywiady z najwybitniejszymi ekspertami medycznymi w Polsce i za granicą. Jesteśmy na najważniejszych konferencjach i …