Produkty zalecane i niezalecane w schorzeniach trzustki.
PRODUKTY ZALECANE: – odtłuszczone mleko, mleko niskotłuszczowe, maślanka, produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg do 3% tłuszczu, chudy ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana do 10% tłuszczu, mleko kondensowane 5% i 7,5% tłuszczu

– mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane, płatki pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, chleb pszenny, grzanki, sucharki, chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciasto z owocami, piernik, keks, cukier – fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku i tabletkach

– obrane jabłka, obrane gruszki, banany, pomarańcze, manda...