Niedożywienie jest częstym problemem wśród pacjentów ciężko chorych i długo przebywających w szpitalu. Trudno jest oszacować, jaka powinna być dla nich odpowiednia podaż kalorii. W związku z tym przeprowadzono badanie, którego wyniki opublikowano na łamach The New England Journal of Medicine.
W badaniu oceniono efekt ograniczenia liczby kalorii pochodzenia niebiałkowego (kontrolowane niedożywienie) i porównano to ze standardowym żywieniem dojelitowym. Do badania włączono 894 chorych w stanie krytycznym (zarówno z oddziałów internistycznych, chirurgicznych jak i urazowych). Losowo podzielono ich na dwie grupy. Grupa pierwsza otrzymywała odpowiednie żywienie o zmniejszonej kaloryczności (40-60 proc. dobowego zapotrzebowania kalorycznego). Druga grupa otrzymywała posiłki o standardowej kal...
Artykuł dostępny jedynie dla zalogowanych użytkowników
You might also like
More from Publikacje
Operacja bariatryczna u cukrzyków poprawia funkcje małych naczyń
W "Diabetes Care" opublikowano wyniki amerykańskiego retrospektywnego badania, w którym wykazano, że pacjenci, u których po operacji bariatrycznej poprawiły się …
30-dniowe wyniki TAVI u kobiet
Jedną z nowych metod leczenia ciężkiej stenozy aortalnej (ang. aortic stenosis, AS) u pacjentów z grup wysokiego ryzyka chirurgicznego (ang. …
Czynniki ryzyka pooperacyjnej dekompensacji wątroby
Resekcja wątroby jest leczeniem z wyboru w przypadku raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC) z dobrze wyrównaną marskością wątroby. …